fbpx
Na jídlo s Reportérem

Sladké recepty jsou jako poezie. Přenesou vás v čase.

20

Upéct dort, který se nebudete stydět vystavit na Instagramu, vyžaduje preciznost, dodržování postupů i množství surovin. Buchty na pekáč vám naopak nějaké ty nepřesnosti odpustí, říká vítězka soutěže MasterChef Veronika Beskydiarová, známá jako Besky. V Česku jí teď vychází už druhá kuchařka. Aktuální ročník soutěže sleduje a přiznává, že by si střihla i roli porotkyně.

Máte vlastní kurzy pečení. Kolik lidí jste už naučila péct dorty?

S jistotou můžu říct, že je to už víc než tisíc lidí, teď už jsme, myslím, překonali dokonce hranici jedenácti set. To je nádherné číslo. Neustále mě udivuje, že do mého kurzu pořád přicházejí noví a noví lidé.

Co pro vás pečení znamená? Je to jiné, než když vaříte?

Pečení je pro mě především o preciznosti, disciplíně a kreativitě. Mám ráda řád a tam si ho naplno užívám. Při vaření jsem vášnivá a tancuju, při pečení jsem naopak stoická a soustředěná.

Na jídlo s Reportérem

Říkáte, že sladké milujete nejvíc a chcete dát lidem okusit kus nebe na zemi. To zní skoro jako poezie. Je to záměr?

Pečení je pro mě metaforou poezie. Krásná báseň nebo verš se dědí z pokolení na pokolení s nějakou emocí, která ani časem nevyprchá. Stejně tak vnímám i sladké recepty, které vás přenesou přesně do té milované chvíle, kdy vám třeba babička udělala poctivé voňavé buchty.

Tam by lidi měla přenést i vaše nová kniha Pečeme nebesky. Čtenářům v ní slibujete, že se jim každý recept povede, a jejich čas v kuchyni tak nepřijde nazmar. Jak to jde zajistit?

Já chci lidi především motivovat, aby to zkusili. Za vším, tedy i za pečením, je vždy systém pokus–omyl. Těch mých byly tisíce. Na jejich základě už vím, co zhruba funguje a co přibližně dělat dál, aby to vyšlo. Samozřejmě že když člověk dělá něco od oka a nedrží se receptu, nemusí to vyjít. Ale to snad nebude náš případ. Proto doporučuji vždy dodržovat gramáže, teplotu surovin a technické postupy. Řada receptů zvládne i mírné odchylky, proto by se jich neměl bát ani začátečník.

Zvládne s vaší novou knihou péct tedy úplně každý? I člověk pečením nepolíbený?

První kapitola, která se jmenuje „Jednoduše a nebesky“, je určená právě pro začátečníky. Ono je vlastně těžké určit, kdo je začátečník, protože i samotná škála začátečníků má mnoho podob. Pro absolutního začátečníka jsou tam recepty jako například ořechová srdíčka nebo cronuty. A pokročilí začátečníci tam zase najdou skvělý recept na cookies nebo crinkles.

Nebudou lidé muset shánět ingredience, které jsou těžko dostupné? To je takový nešvar některých receptů a lidi to pak odrazuje.

Celá kuchařka je právě o tomhle tématu, že suroviny na každodenní pečení nebo vaření by měly být dostupné. Jediné, co vás v ní může překvapit, je poslední recept, masterclass dort, kterému jsme v knize věnovali deset stran. Je to vlastně překlopený celý kurz, který vedu v kulinářských akademiích. Tam je opravdu nutné sehnat si specifickou surovinu a hlavně pomůcky na přípravu.

Ve své knize máte právě zmíněný celý master kurz překlopený jedna ku jedné. Kde se vzal ten nápad?

Hodně lidí mi píše, že by rádi na můj kurz přišli, ale že to mají daleko nebo nemohou kvůli práci či jiným závazkům. Právě pro ně, ale samozřejmě i pro kohokoliv jiného je kurz v mé nové knize.

SLADKÉ SOUBOJE

Jaké recepty jste do knihy zařadila a podle čeho jste je vybírala? Protože kuchařek je na trhu nepočítaně…

Recepty jsme rozřadili do tří hlavních kapitol. Jedna nese název „Jednoduše a nebesky“ a jsou to jednoduché, známé recepty s ověřeným postupem jako buchty, linecké koláče, tiramisu, cookies, baklava, bochánky nebo kokosky. Pak tam máme kapitolu „Duely“, do které jsme postavili vizuálně podobné dezerty, které ale mají jinou chuť, jinou úroveň obtížnosti a je jen na vás, který recept duelu vyhraje.

Jaké dezerty si takhle konkurují?

Například laskonky versus makronky, cannoli versus oříškové trubičky nebo skořicový šnek versus veganský čokouzel.

A třetí kapitola?

Poslední kapitola jsou dorty, najdete v ní recepty na korpusy, krémy na náplně i na pomazání, ozdoby a podobně. Z receptů si zvládnete poskládat podle návodu vlastní dort, nebo pokud budete chtít jít na jistotu, vytvořila jsem pro čtenáře několik dortů jako čokoládový naháč nebo tartaletkový dort. A poslední minikapitola je pak už zmíněný masterclass dort.

Je tam i nějaký překvapivý recept, který lidé v Česku nemusí až tolik znát?

Ano, dala jsem tam recept na dvojitou ameriku, což je spojení cookies a brownies. Tedy takzvané brookie. Je to fakt legrace, v žádné kuchařce jsem ho neviděla a mě osobně extra baví.

DVAKRÁT MĚŘ, JEDNOU PEČ

Co je tajemstvím dokonalého pečení? Co lidé musí zásadně dodržet, aby se jim dort povedl?

Za mě úspěch každého krásného dortu začíná udržováním čistoty při práci. Pak je to dodržování gramáží, času a postupů. Pečení je opravdu alchymie, a pokud pečete takové ty „instagramové“ dorty, je důležitá preciznost. Při pečení buchet na plech si naopak můžete trochu oddychnout, protože, jak už jsem zmiňovala, to jsou recepty, které zvládnou menší odchylky ve vážení nebo doby pečení.

Pečení ale obecně chyby příliš neodpouští, nedá se nedodržení gramáže, teploty surovin nebo doby, kdy je dezert v troubě, ještě pak nějak zachránit?

Je to pravda, neodpouští. Třeba takový swiss meringue buttercream – tedy krém na obmazání dortu – se většině lidí napoprvé skoro vždycky zdrcne. Často ho vyhodí, přitom se ale dá ve většině případů zachránit. Nějaké tipy a triky jsem dala i do knihy.

Jak se díváte na různé náhrady surovin v pečení? Lidé se například snaží vyhnout klasickému cukru, mouce a podobně, protože chtějí, aby to nebylo tak sladké, kalorické.

Já s tím nemám problém, myslím, že je třeba experimentovat. Sama ale dávám přednost plnohodnotným surovinám. Když se někdo rozhodne sáhnout po šťavnatém koláči, neměl by mít výčitky a přemýšlet na tím, jak ho zbavit kalorií.

Vyhrála jste soutěž MasterChef, teď Nova vysílá další řadu, sledujete tohle kuchařské klání?

Jasně. A taky mnoho jiných kuchařských show. Beru je jako zdroj velké inspirace a trendů. Ty nikdy nespí.

Užíváte si soutěž, když už nemusíte plnit všechny ty výzvy?

MasterChef je pro mě oddechovka, kterou si ráda pustím i ze záznamu. Sleduji ji jednak s velkým pocitem radosti, protože právě tahle soutěž všechno odstartovala a já jí za to budu navždy vděčná. Na druhou stranu si ale maximálně užívám, že už nemusím být vystavená takovému stresu.

POROTKYNÍ V MASTERCHEF?

Dokážete ze svých zkušeností odhadnout, kdo si jak v soutěži povede, kdo se dostane do finále, případně vyhraje?

Výherce rozhodně musí splňovat jakýsi balíček kombinace všeho – od skvělého vaření přes solidní projev a určitě musí mít taky nějaký ten X faktor. Tedy jakousi jiskru, která v něm je a chce ji přetvořit v oheň. Myslím, že asi dokážu odhadnout zhruba finálovou dvojici či trojici. Výherce si ale tipovat netroufám, protože jsem neměla možnost od nich nic ochutnat.

Kdyby vám nabídli něco ochutnat, tedy vyzkoušet si roli porotce, šla byste do toho?

To je velká dávka zodpovědnosti, spojená s velkou dávkou zkušeností. Samozřejmě že bych to přijala, je to práce snů. Ale myslím si, že se sama ještě musím hodně učit.

Potřebují vlastně kuchaři a cukráři podobné soutěže v době, kdy se masa lidí dá oslovit přes sociální sítě?

Soutěže, jako jsou například MasterChef nebo Peče celá země, jsou skvělým odrazovým můstkem. Pro soutěžící je pak mnohem jednodušší ukázat se veřejnosti. Druhá věc ale je, že při tak rapidním nárůstu sledujících je velmi důležité a zároveň i náročné si fanoušky udržet. A dokázat jim své kvality i po skončení soutěže. Když si naopak budujete svou komunitu postupně a pomaleji, jsou vaši fanoušci stálí a rostou s vámi. Obojí má svoje výhody a nevýhody.

Máte knihu Vaříme nebesky, teď vychází Pečeme nebesky, plánujete do budoucna další nebeskou kuchařku?

To je hezká otázka a já se jen usmívám. Ano, mám plány, ale uvidíme, jak se naplní. Myslím, že třeba recepty na štíhlou linii mají na trhu vždycky svoje místo. Uvidíme, jak to klapne. Byl by to krásný paradox k Pečeme nebesky.

Jaký recept nebo jídlo by podle vás člověk neměl za svůj život minout? Co by byla největší škoda neochutnat?

Myslím, že i na mě čeká ještě hodně jídel, při jejichž ochutnávání si řeknu, jak jsem bez nich mohla žít. Momentálně to není konkrétní jídlo, ale surovina na skvělé dochucování. A je to jednoznačně lanýž, což je velmi specifická aromatická houba, kterou mnoho lidí ještě nezkusilo. Když jsem ji ochutnala, byla to pro mě skutečně ta chvíle, kdy se zastavil svět, jak se říká.

A když zůstaneme u dezertů, jaký podzimní by si lidé měli teď podle vás upéct?

Určitě bych jim doporučila, aby mrkli na můj strouhaný jablkový koláč, co mám v kuchařce. Je to velmi jednoduchý recept, který se podaří opravdu každému. A o to jde především.

To tedy znamená, že lidé budou moci péct úplně stejně, jako kdyby přišli osobně na kurz?

Ano, je to přesně tak. I když samozřejmě naživo je vždy naživo, ale snažila jsem se to popsat od A do Z tak, aby to bylo identické jako na kurzu.

VERONIKA BESKYDIAROVÁ (30)

Kuchařka a influencerka známá pod přezdívkou Besky vyhrála v roce 2021 soutěž MasterChef. Působí jako lektorka v kulinářských akademiích, vede školy vaření a pečení. Učí například v prémiové škole vaření Gourmet Academy a dostala se do slovenského žebříčku Forbes 30 pod 30. Jejím manažerem a mentorem je Zdeněk Pohlreich.

Rubrika „Na jídlo s Reportérem“ vzniká díky laskavé spolupráci s magazínem Reportér, ze kterého je tento článek převzat.

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.